64. Gostinsko turistični zbor navdušil v Kranjski gori

64. Gostinsko turistični zbor Slovenije (GTZ), ki je najstarejša prireditev slovenskega gostinstva in turizma, je lansko leto gostila Kranjska gora. Vsako leto zbor poskrbi za strokovna tekmovanja, srečanja ter izmenjavo dobrih praks in inovativnih pristopov v stroki. Tako se širi znanje in ohranja kakovost najhitreje rastoče gospodarske panoge v državi – turizma.

»Gre za naš najpomembnejši stanovski dogodek. Pomembno je, da smo uspeli v prireditev vključiti mlade, ki se izobražujejo v panogi gostinstva in turizma, in jo povezati s ključnimi turističnimi podjetji v državi,« je ob prireditvi povedala Klavdija Perger, direktorica Turistično gostinske zbornice.

V ospredju 64. Gostinsko turističnega zbora je bila strategija trajnostne rasti slovenskega turizma in razvoj produktov z višjo dodano vrednostjo. Zbor je sicer potekal v okviru prireditve Dnevi slovenskega turizma (DST), ki povezuje vse pomembnejše institucije, delujoče na področju turizma v Sloveniji.

Ključni del zbora so vsako leto strokovna tekmovanja, ki omogočajo prikaz dodanih vrednosti storitev – vse, kar bi si vsak hotelir želel imeti v svoji ponudbi. Prireditev udeležencem – tekmovalcem omogoča prikaz lastnega strokovnega znanja, primerjavo s kolegi iz stroke ter predvsem izmenjavo praks in izkušenj, s ciljem: danes prikazano – jutri v praksi uporabljeno.

Spremljanje strokovnih tekmovanj v živo je prava učna ura, saj lahko obiskovalci preverijo svoje znanje ter se spoznajo tudi z novosti in trende v stroki. Tekmovanja niso samo klasična tekmovanja, temveč so nadgradnja znanja, iskanje nečesa novega. Največji izziv je biti inovativen, upoštevati trende, biti pred drugimi in to prenesti v delovni vsakdanjik, z željo izboljšanja kakovosti storitve.

Več kot 280 tekmovalcev je tekmovalo v večih kategorijah, ki so razdeljene v več skupin, in sicer: kuharstvo, strežba, hotelirstvo, ekipna tekmovanja v kakovosti, pripravi in postrežbi menija, pripravi hladno toplega bifeja, cocktail zabave in šolska tekmovanja, ki krepijo kulinarični duh med mladimi.

Pomemben del 64. Gostinsko turističnega zbora Slovenije je bilo tudi tekmovanje SloveniaSkills študentov višjih strokovnih šol za gostinstvo in turizem, ki je potekalo v kategorijah strežbe in kuharstva. Zmagovalec se je uvrstil neposredno na olimpijado poklicev Euroskills 2018.