Gostinsko turistični zbor je praznik slovenskega gostinstva in turizma. Vsako leto postreže z več kot 30 tekmovanji, ki se izkažejo kot prava kulinarična poezija in umetnina. Zaposleni v gostinstvu in turizmu na tekmovanjih pokažejo svojo vse svoje spretnosti in dodano vrednost. Vsako leto znova tako ponesejo kvaliteto ponudbe in storitev v turizmu na višji nivo.

Tekmovalci v na tekmovanjih v kategoriji kuharstvo vsako leto s svojim znanjem pričarajo prave kulinarične pravljice. Letos se bodo pomerili v: razstavi za trak kakovosti, razstavi kulinaričnih izdelkov, razstavi slaščičarskih izdelkov, razstavi kulinarične artistke (A zelenjava, B sladkor, C testo), tekmovanju v pripravi ledene skulpture – Ice Carving, tekmovanju v pripravi jedi po naročilu – Magic Box – člani, tekmovanju v pripravi jedi po naročilu – Magic Box – mladinci, tekmovanju v pripravi jedi pred gosti – Front Cooking, tekmovanju v pripravi dietnega menija in tekmovanju v pripravi jedi v kotličku.

Kuharski šov zagotovljen

Magic Box je tudi eno izmed tistih tekmovanj, ki so med najbolj atraktivnimi in ustvarijo pravi šov. Tekmovalci imajo namreč za pripravo jedi samo 60 minut časa – 20 minut za sestavo

recepture, 5 minut za pripravo delovnega mesta, 30 minut za pripravo in izdajo jedi ter 5 minut za pospravljanje in čiščenje tekmovalnega mesta.

Še bolj pa tekmovanje popestri pravilo, da tekmovalci dobijo sestavine za jedi tik pred začetkom kuhanja in praktično nimajo časa za predpripravo. V jed mora tekmovalec vključiti 3 osnovna živila, ki bodo podana na tekmovalnem prostoru in predstavljajo 55 % krožnika. Vsa ostala živila mu bodo na voljo na tekmovalnem prostoru v obliki tržnice.

Umetniške vode v kulinariki

V kategoriji kuharstvo tekmovalci s svojimi izdelki pogosto zahajajo v prave umetniške vode. Umetniška žilica tekmovalcev izstopa predvsem pri razstavi za trak kakovosti, razstavi kulinaričnih izdelkov, razstavi slaščičarskih izdelkov, razstavi kulinarične artistke (A zelenjava, B sladkor, C testo) in tekmovanju v pripravi ledene skulpture – Ice Carving.

Pri razstavi slaščičarskih izdelkov mora tekmovalec obvezno pripraviti torto na tematiko poroke in po izbir štiri restavracijske sladice ali šest različnih vrst mignonov ali pa pripraviti torto za svečano priložnost v živo na odprtem odru. Pri razstavi kulinaričnih izdelkov pa tekmovalec skupaj s svojim pomočnikom pripravi dve nalogi: hladno slavnostno ploščo za osem ljudi in štiri različne prigrizke – finger food ali svečani meni s tremi hodi za eno osebo in dve vegetarijanski jedi.

V tekmovalnem programu kulinarika, artistika, slaščičarstvo boste lahko ekskluzivno spremljali nacionalno kuharsko reprezentanco, ki novembra 2018 odhaja na svetovno kulinarično tekmovanje v Luksemburg.

Vse kulinarične umetnine si bo možno ogledati tudi v živo, zato ne zamudite Gostinsko turističnega zbora, ki letos poteka že 65. leto zapored. V dveh dnevih dogajanja se bo možno prepričati o kakovosti slovenskega gostinstva in turizma.