Gostinsko turistični zbor (GTZ) neprekinjeno poteka že od leta 1953, kar ga postavlja kot najstarejši dogodek slovenskega gostinstva in turizma. Vsako leto združi gostinske ter turistične delavce in mladino, ki se še uči za delo v stroki. Turistično gostinska zbornica (TGZS) slovensko »olimpijado« gostinstva in turizma organizira z namenom izobraževanja in izmenjave dobrih praks, saj tekmovanja narekujejo pripravo vsakdanjih jedi ter pijač in prikaz poklicev v gostinstvu in turizmu z nekaj več dodanega znanja – vrednosti, dviga profesionalnosti, ki se lahko prenese naprej v ponudbo gostinskih, hotelskih in turističnih storitev – z jasnim namenom dviga kakovosti storitev.

 

Več kot 300 tekmovalcev in 30 različnih tekmovanj

Udeleženci – tekmovalci prikažejo lastno znanje, izkušnje in dodane vrednosti, ki bi si jih vsak hotelir želel imeti v svoji ponudbi. Letošnji, 65. po vrsti, bo potekal 8. ter 9 oktobra, v portoroških Hotelih Bernardin, in bo prinesel kar nekaj novosti.

Več kot 300 tekmovalcev se bo pomerilo v več kot 30 različnih tekmovanjih, ki so sicer razdeljena v več kategorij – kuharstvo, strežba, hotelirstvo, ekipna tekmovanja v kakovosti, pripravi in postrežbi menija, pripravi hladno toplega bifeja, cocktail zabave in šolska tekmovanja.

Za enega izmed vrhuncev dvodnevnega dogajanja bo poskrbel spektakularen šov – finalno tekmovanje, kjer se bodo pomerili najboljši kulinarični mojstri. Spektakel »COOKING SHOW OFF« bo potekal v živo pred občinstvom, poskrbeli pa bomo tudi, da bo šov preko »livestreaming-a« – tj. v živo, mogoče spremljati še na družbenih omrežjih.

Natakar, torej sem

Pomemben del Gostinsko turističnega zbora so tudi strokovni posveti in predavanja. Tokrat organiziramo okroglo mizo na temo Natakar – torej sem, kjer se bodo priznani strokovnjaki spregovorili o deficitarnem poklicu natakarja in izzivih, ki ga spremljajo.

Potrebe turističnega – gostinskega gospodarstva po dobrem, strokovno usposobljenem kadru na področju postrežbe jedi in pijač so vedno večje, zato bo Turistično-gostinska zbornica s promocijo deficitarnih poklicev nadaljevala tudi na GTZ-ju, kjer se bo izbiral tudi »Naj natakar leta«.

Povezovanje izobraževanja in gospodarstva

Vedno znova na Gostinsko turističnih zborih navdušijo tudi mladi. Osnovnošolci se bodo pomerili na tekmovanju Zlata kuhalnica dijaki pa v ekipnih tekmovanjih v kategorijah kuharstvo, strežba, turizem, slaščičarstvo in pekarstvo. Tekmovalce spremljajo člani ocenjevalne komisije, ki prihajajo s strani gospodarstva. Na ta način se povezuje izobraževalni sistem s predstavniki gospodarstva – lobiranje kadra med mladimi tekmovalci. Tekmovanja se vsako leto dopolnjujejo, nadgrajujejo in tematsko spreminjajo z uvedbo novih izzivov za tekmovalce, in s tem oblikovanje novih produktov za prodajo na trgu. Tako se GTZ nenehno revitalizira, kljub njegovi častitljivi starosti že pol sedmega desetletja.