Loading...

Vabljeni na odlične delavnice vrhunskih strokovnjakov

PRIJAVA NA DELAVNICE

Delavnica z Majdo Debevc – gini s poudarkom na znamki Bombay Sapphire (ponedeljek, 11.11.2019 med 15.00 in 15.45)

Dvorana Vrtnica

Vsebina:

Strokovna delavnica o ginih se bo dotaknila različnih vrst gina, njihovih sestavin, priprave, mešanja in pitja, natančneje pa boste lahko udeleženci delavnice spoznali pionirja kraft revolucije gina – Bombay Sapphire. Seveda bo na sami strokovni delavnici mogoča tudi degustacija gina in mešanih pijač z ginom, ob strokovni razlagi in podpori predavateljice. 

O predavateljici:

Majda Debevc – priznana poznavalka vina in žganih pijač – je bila ves svoj profesionalni čas izjemno povezana z vinom žganjicami in tobakom, kajti ves svoj delovni vek je trgovala z alkoholnimi pijačami in tobakom. Najprej v oddelku zunanje trgovine Brodokomerc z Reke in do nedavnega kot vodja nabave vina, piva, žganih pijač in tobaka za trgovsko verigo Mercator. Znanja iz obeh področij si je najprej  pridobivala na mnogih  seminarjih  in delavnicah v tujini, oziroma  direktno pri proizvajalcih. Izpit vinskega svetovalca – sommelierja je opravila v Mariboru leta 1997. Na svetovno znani londonski vinski šoli  WSET – The Wine and Spirit Education Trust  je leta 2003 opravila  tretjo stopnjo iz vina in žganih pijač. Leta 2007 sem na isti šoli pridobila  še profesionalni certifikat iz  poznavanje žganih pijač. Na Biotehnični fakulteti v Ljubljani je leta 2011 opravila usposabljanje za degustatorja vina in žganih pijač. Vsa ta formalna izobraževanja so bila samo uvod v lastno raziskovanje in  poglabljanje znanja s pomočjo številnih knjig in svetovnih revij, ki jih dnevno spremlja.Združenje škotskih proizvajalcev whiskyja  ji je leta 2003 podelilo časten naziv »The Keeper of the quaich«. Naziv podeljujejo po zelo strogih pravilih poznavalcem whiskyja in zaslužnim ljudem za širjenje kulture pitja whiskyja in Škotske.

Delavnica z Urošem Štefelinom – kulinarični trendi v praksi (ponedeljek, 11.11.2019 med 10.00 do 10.45  in 13.30 do 14.15)

Dvorana Orhideja

Vsebina:

Na strokovni delavnici bodo prikazani in podrobneje predstavljeni trenutni kulinarični trendi v praksi. Celotna delavnica bo udeležencem prikazala možnosti kulinaričnega ustvarjanja  skozi razmislek o sestavinah – njihova sezonskost, lokalni izvor, minimalni odpadek surovin ter vodilo zelenosti. Na delavnici boste izvedeli tudi: kaj je JRE združenje, kdo je chef Uroš in kakšna je njegova filozofija, kaj je tipična jed Uroševega okolja in kako se pripravi ter kako Uroš v svoje ustvarjanje vključuje smernice zeleno, zero waste, lokalno, sezonsko. Jedi bodo udeleženci lahko tudi degustirali.

O predavatelju:

Uroš Štefelin kuha že od mladih nog. Prve kuharske izkušnje je že kot otrok dobil ob svoji stari mami, ki je bila profesionalna kuharica. Že med šolanjem na Srednji gostinski šoli na Bledu je pridobival izkušnje po okoliških gostilnah in restavracijah. Po opravljeni srednji šoli je dve leti kuhal v Grand hotelu Toplice, nato šest let v Vili Bled, zatem je vodil kuhinjo v šolskem hotelu Astoria na Bledu in v restavraciji na blejskem gradu, vmes pa dokončal Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem na Bledu. Leta 2009 je obudil kuhinjo in tudi celotno gostinstvo v Restavraciji Bled 1906 v Hotelu Triglav Bled. Z uigrano ekipo je na trg postavil in na novo obudil restavracijo 1906 v 20 let zaprtem hotelu Triglav. Leta 2013 se je podal na samostojno pot in odprl Vilo Podvin, kjer obuja tradicijo na vseh nivojih (dobavitelji, jedi, keramika, glasba …). Chef Uroš Štefelin se lahko pohvali tudi s 16 točkami Gault&Millau.

Delavnica s Tedom Lelekasom – šampanjci Moët & Chandon (torek, 12.11.2019 med 11.00 in 11.45)

Dvorana Orhideja

Vsebina:

Strokovna delavnica bo prikazala osnove šampanjcev Moët & Chandon. Udeleženci bodo deležni vodene degustacije in opisov različnih vrst šampanjcev, na predavanju pa bomo odgovorili tudi na vprašanje, kako uspešno prodajati šampanjec na kozarec.

O predavatelju:

Ted Lelekas je redni sodnik na mednarodnih vinskih tekmovanjih, sodi med svetovno lestvico Top 20 vinskih vplivnežev na družbenih medijih in je nekdanji podpredsednik Mednarodne zveze novinarjev in pisateljev za vino in žgane pijače (FIJEV). Ted je tudi Brand Ambassador znamke Moët Hennessy za Srednjo in Južno Evropo.

Delavnica s Tedom Lelekasom – konjaki Hennessy (torek, 12.11.2019 med 15.00 in 15.45)

Dvorana Orhideja

Vsebina:

Strokovna delavnica bo prikazala pridelavo konjaka, njegovo uživanje, predstavljeni pa bodo tudi moderni rituali postrežbe konjaka. Udeleženci bodo lahko konjake Hennessy tudi degustirali.

O predavatelju:

Ted Lelekas je redni sodnik na mednarodnih vinskih tekmovanjih, sodi med svetovno lestvico Top 20 vinskih vplivnežev na družbenih medijih in je nekdanji podpredsednik Mednarodne zveze novinarjev in pisateljev za vino in žgane pijače (FIJEV). Ted je tudi Brand Ambassador znamke Moët Hennessy za Srednjo in Južno Evropo.

Delavnica s Fabriciem Vežnaverjem – kulinarični trendi v praksi (torek, 12.11.2019 med 10.00 in 10.45)

Dvorana Orhideja

Vsebina:

Na strokovni delavnici bodo prikazani in podrobneje predstavljeni trenutni kulinarični trendi v praksi. Celotna delavnica bo udeležencem prikazala možnosti kulinaričnega ustvarjanja  skozi razmislek o sestavinah – njihova sezonskost, lokalni izvor, minimalni odpadek surovin ter vodilo zelenosti. Na delavnici boste izvedeli tudi: kaj je JRE združenje, kdo je chef Fabricio in kakšna je njegova filozofija, kaj je tipična jed Fabricievega okolja in kako se pripravi ter kako Uroš v svoje ustvarjanje vključuje smernice zeleno, zero waste, lokalno, sezonsko. Jedi bodo udeleženci lahko tudi degustirali.

O predavatelju:

Svojo kuharsko zgodbo je Fabricio Vežnaver začel pisati leta 1996, ko sta v duhu družinske tradicije v hrvaški Zambratiji z očetom odprla klasično istrsko restavracijo oz. »konobo« Pergola. Skozi leta se je restavracija razvijala in rasla skupaj s Fabricijem, prelomna točka pa je leto 2010, ko je v njej prišlo do velikih konceptualnih sprememb – iz konobe je postala glavno središče »food designa« v Istri. Vežnaver, član prestižne mednarodne zveze mladih kuharjev JRE in dobitnik priznanja »kuhar prihodnosti« Gault & Millau 2019, je takrat začutil, da je čas za spremembe in v svojo restavracijo vizionarsko vpeljal trende, ki v zadnjih letih vladajo kulinariki širom sveta – uporabo lokalnih in sezonskih sestavin, predvsem morskih sadežev, svežih rib, vrhunskega olivnega olja in tartufov, predrugačenje in moderniziranje tradicionalnih jedi, vse skupaj prezentirano na elegantno sestavljenih in natančno premišljenih krožnikih. Chef Fabricio Vežnaver se lahko pohvali tudi s 16 točkami Gault&Millau.

 Delavnica z Albertom Tonizzem – kulinarični trendi v praksi (torek, 12.11.2019 med 15.00 in 15.45)

Dvorana Orhideja

Vsebina:

Na strokovni delavnici bodo prikazani in podrobneje predstavljeni trenutni kulinarični trendi v praksi. Celotna delavnica bo udeležencem prikazala možnosti kulinaričnega ustvarjanja  skozi razmislek o sestavinah – njihova sezonskost, lokalni izvor, minimalni odpadek surovin ter vodilo zelenosti. Na delavnici boste izvedeli tudi: kaj je JRE združenje, kdo je chef Alberto in kakšna je njegova filozofija, kaj je tipična jed Uroševega okolja in kako se pripravi ter kako Alberto v svoje ustvarjanje vključuje smernice zeleno, zero waste, lokalno, sezonsko. Jedi bodo udeleženci lahko tudi degustirali.

O predavatelju:

Alberto Tonizzo se je spoznal z gostinstvom že v zelo mladih letih in doživel težko vajeništvo v družinskem podjetju. Strast do sveta gostinstva in kulinarike ga je spremljala ob nenehnem vsakodnevnem raziskovanju in raziskovanju. Po diplomi na Inštitutu za turizem Lignano je opravil tečaje pri AIBES (Association of Bar Staff) in AIS (Italijansko Sommelier’s Association), študiral na Višjem inštitutu za kulinariko in pridobil delovne izkušnje z velikimi mojstri kuharji, kot sta Vinicio Dovier in Igles Corelli. Leta 2012 je s svojo restavracijo prejel tudi Michelinovo zvezdico – gre za nagrado, ki priznava talent in strast, če navajamo moto Jeunes Restaurateurs d’Europe, katerega član je Alberto od leta 2009.

Delavnica z Valentino Smej Novak in Jakobom Pinterjem – priprava hrane s sezonskimi in lokalnimi živili ter predstavitev projekta Zelena veriga  (torek, 12.11.2019 med 14.00 in 14.45)

Dvorana Orhideja

Vsebina:

Na strokovni delavnici bo uvodoma na kratko predstavljen projekt Zelene verige, ki ga Mestna občina Ljubljana izvaja skupaj Turizem Ljubljana, Tovarno trajnostnega turizma GoodPlace in Zadrugo Jarina. Namenjen je hotelirjem in restavracijam v regiji Osrednja Slovenija, ki se jim tako ponudi možnost preproste, organizirane nabave lokalnih živil, kadar to ni mogoče, pa regionalno oziroma nacionalno pridelanih živil po ugodnih cenah. Dotaknili se bomo še priprave receptov z lokalnimi in sezonskimi živili, primernega poimenovanja jedi, ohranjanja etnoloških receptov iz preteklosti, normativov priprave hrane, … Hkrati bo v delavnico vključen vrhunski kuhar, ki bo na praktičnih primerih predstavil pripravo krožnika v skladu z modernimi kulinaričnimi trendi.

O predavateljih:

Valentina Smej Novak je oboževalcem kuharskih oddaj dobro poznana. Murskosobočanko, ki je diplomirala iz filozofije, je njena poklicna življenjska pot vodila po mnogoterih poteh – vodila je radijsko oddajo, pisala članke, delala na založbi kot direktorica mode in komunikacij, razvijala gverilsko-marketinške strategije, zasnovala številne oglasne in osveščevalne akcije, organizirala literarne tečaje, prevedla več kuharskih knjig, vodila preko 200 kulturnih in promocijskih dogodkov, danes pa je direktorica založbe Totaliteta. Javnosti jo najbolj pozna iz »Ljubezni skozi želodec«, Pop TV oddaje, ki jo je vodila skupaj s svojim možem, ter »Planet kuha«, oddaje na Planet TV. Z možem sta izdajala tri kuharske knjige, in sicer Ljubezen skozi želodec – Sodobna družinska kuharija (2009), Ljubezen skozi želodec 2 – Po zdravi pameti (2010) ter Ljubezen skozi želodec – Preprosto slovensko (2011, pri čemer sta bili prvi dve najbolj prodajani knjigi v letih 2010 in 2011.

Jakob Pintar se je v zadnjih letih uveljavil kot en izmed najbolj prepoznanih kuharjev v Sloveniji. 29-letnik je vodja kuhinje v ljubljanskem Tabaru, letos pa je zaradi svoje odmevne uvrstitve med finaliste prestižnega tekmovanja San Pellegrino za najboljšega mladega kuharja požel veliko dodatne pozornosti med kulinarično srenjo. Pintar je sicer svoje izkušnje nabiral tudi v tujini in se obrti učil pri svetovno znanih mojstrih, med njimi Gordonu Ramseyu (Maze, London), Heinzu Reitbauerju (Steiererck, Dunaj) in Joelu Robuchonu (L`atelier de Joel Robuchon, Pariz). Njegovi krožniki so popolnoma v skladu z modernimi smernicami priprave hrane – lokalnost, sledljivost, sezonskost, zero waste, …, kar bo demonstriral tudi na tokratni delavnici.

PRIJAVA NA DELAVNICE

2019-11-20T13:07:18+00:00