Katerega tekmovanja na GTZ se udeležiti?

//Katerega tekmovanja na GTZ se udeležiti?

Katerega tekmovanja na GTZ se udeležiti?

Letošnji Gostinsko turistični zbor Slovenije (GTZ), že 65. po vrsti, bo prinesel več kot 30 različnih strokovnih tekmovanj in več kot 2500 udeležencev. Tekmovanja potekajo na vseh strokovnih  področjih in so razdeljena v več kategorij – kuharstvo, strežba, hotelirstvo, ekipna tekmovanja v pripravi in postrežbi menija, pripravi hladno toplega bifeja, cocktail zabave in šolska tekmovanja, ki krepijo kulinarični duh med mladimi. Organizirana so z namenom, da bi zaposlene v gostinsko turistični dejavnosti in mladino v izobraževalnih procesih spodbudili k višji kakovosti storitev in tako bistveno prispevali tudi k celotnemu gospodarskemu razvoju v državi.

Pri tekmovanju hotelskih receptorjev udeleženci rešujejo zaigrane prizore za receptorskim pultom, posredujejo informacije, rešujejo neprijetne pripetljaje, vse v dobro gosta in njegovega dobrega počutja. Sobarice se med seboj pomerijo v pripravi sobe za goste, v drugem delu pa v pripravi postelje na določeno temo. Ob strokovnem delu pa morajo biti tekmovalke pozorne tudi na omejitev pri času. Zanimivost tekmovanja je, da poteka v živo pred občinstvom, kar mu daje svojevrstno atraktivnost.

Veliko pozornosti vsako leto pritegnejo tudi tekmovanja v kategoriji strežbe. Udeleženci tekmovanja v pripravi in postrežbi kave bodo izkazali svoje veščine in poznavanje umetnosti toplih napitkov pri predstavitvi lastne kreacije napitka s kavo. Ocenjevalna komisija pri tem ocenjuje izgled, aromo, okus, ter spretnost priprave in postrežbe. Med seboj se bodo pomerili tudi vinski poznavalci, ki bodo tekmovali v strokovni predstavitvi in priporočanju vina kot spremljavo k izžrebanim prigrizkom. Strokovna komisija vsako leto zastavi izbor prigrizkov glede lokacijo prireditve. Tako lahko letos pričakujemo lokalne dobrote Primorske. Količino pene, temperaturo piva in poznavanje njegovih lastnosti spremlja komisija tekmovanja v poznavanju in točenju piva, udeleženci pa morajo pripraviti tudi inovativen osvežilni napitek, ki vključuje eno izmed vrst piv. Svoj »šov« bodo na 65. Gostinsko turističnemu zboru imeli tudi barmani, ki se bodo srečali na tekmovanju v pripravi in postrežbi mešane pijače.

Poseben izziv bo kuharjem predstavljalo tekmovanje MAGIC BOX, kjer bodo imeli 30 minut časa za pripravo tako recepture kot jedi. Tekmovanje še dodatno popestri pravilo, da tekmovalci dobijo vnaprej določene sestavine za jedi na začetku tekmovanja in pravzaprav sploh nimajo časa za predpripravo in jed kreirajo na tekmovalnem mestu.

Največ obiskovalcev privabijo razstave kulinarike, slaščičarstva, pogrinjkov, kulinarične artistike in razstava Trak kakovosti, ki predstavlja tudi najvišje priznanje GTZ-ja. Kulinarična artistika je oblikovanje zelenjave, sladkorja, čokolade, masla in ledu. Dosledno filigransko izdelani razstavni eksponati od tekmovalcev zahtevajo dobro poznavanje materiala in njegovega obnašanje pri mehanski ali toplotni obdelavi, potrpežljivost in natančnost pri izdelavi. Tekmovalci s svojimi skulpturami prehajajo v resnično umetniške vode. Trak kakovosti si lahko pridobijo kuharji, slaščičarji in natakarji z razstavnim eksponentom, ki mora, tako po izgledu kot kakovosti, opravičevati pridobitev naziva.

 V panogi gostinstva, hotelirstva in turizma je pomemben tudi ekipni duh, ki ga na GTZ vzdržujemo in razvijamo z različnimi ekipnimi tekmovanji. Priprava in postrežba menija je tekmovanje, v katerem ekipa dveh kuharjev, dveh natakarjev in vinskega svetovalca goste poskuša navdušiti s pripravljenim menijem, ki vključuje določena pravila: vrsta mesa, način priprave, predpisan način strežbe, predstavitev in postrežba izbranih vin, harmonija okusa jedi z izbranimi vini, delo celotne ekipe, strokovnost in usklajenost. Ekipno tekmovanje je tudi v pripravi dietnega menija, kjer morata biti glavni kuhar in njegov pomočnik pozorna tudi na pravila priprave jedi glede na vrsto diete.

Pomemben del vsakega Gostinsko turističnega zbora so tudi ekipna tekmovanja osnovnošolcev in mladine v procesu izobraževanja – dijakov srednjih šol s področij turizma, kuharstva, strežbe, pekarstva in slaščičarstva. Vsako ekipo na šolskih tekmovanjih sestavljajo po trije tekmovalci. Mladi vsako leto presenetijo s svojo strokovno podkovanostjo ter dokažejo, da se lahko s svojim znanjem in prikazanim postavijo ob bok profesionalcem. Osnovnošolci pa se pomerijo na posebnem tekmovanju – Zlata kuhalnica, ki sicer poteka regijsko. Na Gostinsko turističnemu zboru se tako na finalu srečajo samo najboljši iz vsake regije.

Tekmovanja predstavljajo priložnost za izmenjavo ter nadgradnjo znanja in iskanje novih pristopov. Izziv je biti inovativen, upoštevati vse trende in razvoj, biti pred drugimi ter drugačen od njih in posledično to prenesti v delovni vsakdanjik z željo in ciljem izboljšanja kakovosti storitev v gostinsko turističnem gospodarstvu.

2019-03-19T08:10:29+00:00